אבחון וטיפול – נימול בידיים וברגליים

אבחון וטיפול – נימול בידיים וברגליים

תופעת הנמלים, תחושת הנימול בידיים וברגליים, היא אחת התלונות הנפוצות ששומעים רופאי משפחה ואורטופדים כאחד. בעשורים האחרונים ניתן לזהות מגמת עליה חדה בתלונה על נימול בגפיים, בידיים או ברגליים, אצל צעירים ומבוגרים כאחד.

מכיוון שהתופעה הפכה כה נפוצה, מחקרים רבים, ואיתם מסקנות רבות הגיעו לאורך השנים, וכיום ברבים מהמקרים ניתן לאבחן את המקור, ולטפל בהתאם, עד להחלמה. המקור הנפוץ ביותר הוא ללא ספק מקור אורתופדי – לחץ על מערכת העצבים שגורם לתופעות חישה לא-נעימות שמתבטאות, לא רק, אך בעיקר בגפיים.

גורמי סיכון לנימול בידיים וברגליים:

העובדה שתופעת הנימול בידיים וברגליים הולכת והופכת לנפוצה היא לא דבר רנדומאלי. ישנם גורמי סיכון המעוררים את התופעה (לפחות סטטיסטית), ואלו אותם גורמים שמאפיינים את הדור האחרון שהחל להתלונן על ידיים ורגליים עם נימולים. שתי דוגמאות נפוצות לגורמי סיכון מהותיים לנימול:

  1. דור המחשבים – המוני אנשים עברו לעבוד מול מסופי המחשב. הישיבה הממושכת שעות על גבי שעות באותה התנוחה, כאשר הזרועות משוכות מעט קדימה, והמבט לרוב מופנה לפנים או מעט מטה, יוצרת לחץ ממושך ונוקשות באזור חוליות הצוואר והגב, והתוצאה – לחץ על העצבים ונימול בידיים וברגליים. 
  2. אימוני כושר לא בטיחותיים – הדור הזה מתאמן במכון כושר, מרים משקולות, מאתגר את הגוף, ולא תמיד עושה זאת בצורה בטיחותית. הלחץ הרב על מערכת השריר-שלד מוביל רבים לפציעות שונות, ואחת התלונות הנפוצות היא כמובן נימולים של הידיים והרגליים.

אז איך לטפל בנימול בידיים וברגליים?

הטיפול בנימול ביד, בזרוע או ברגל (מהאגן ועד כף הרגל כולל), תלוי כמובן באבחון. לעיתים תכופות מדובר בחוליה שלא מונחת בזויות ובצורה האופטימאלית, עקב מתח שרירי נוקשה ורב, תאונה, שחיקה וכיו"ב. במקרה זה הטיפול חייב לכלול סידור מחדש של החוליה, שכן כל עוד זו מונחת בזווית שאינה מתאימה לה – הרי שהלחץ על העצב או העצבים ימשיך, ואיתו הנימול.

בידיים וברגליים יש עצבים שיוצאים מבין החוליות של הגב והצוואר. במקרה ואכן הנימול בגפיים שלכם נובע מליקוי של החוליות, הרי טיפול כירופרקטי יסייע בהחזרת השלד למצבו התקין, ויקל מאוד ואף לעיתים יפתור לחלוטין כל בעיה של נימול בידיים וברגליים.

אין תגובות